top of page

"Üniversitemizde, Türk Dünyası’nın entelektüel sermayesi yetiştiriliyor"

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin temeli 1995 yılında İzmir’de atıldı. Türkiye ve Kırgızistan hükümetleri tarafından Bişkek’te kurulan üniversite 1997-1998 eğitim yılında öğretime başladı. Aralık ayında 25. Kuruluş yıl dönümünü görkemli bir törenle kutlayan üniversite Anadolu ile Ortaasya Türklüğü arasında bir köprü görevi görüyor. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. M. Sezai TÜRK, “Üniversitemizde Türk Dünyası’nın entelektüel sermayesini yetiştiriyoruz. Üniversitemizde yetişen öğrencilerimiz Türk ülkeleri arasındaki elçilerimizdir” dedi. Üniversetide eğitimin tamamın ücretsiz olduğunu belirten Prof. Dr. Türk, Manas Üniversitesi ve Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Projesi’yle ilgili ICT MEDIA’nın sorularını cevaplandırdı.


ICT MEDIA: Hocam, Manas Üniversitesi hakkında bilgi verir misiniz? Ne zaman hangi amaçla kuruldu? Üniversite bünyesinde hangi bölümler var?


Prof. Dr. M. Sezai TÜRK: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, dost ve kardeş Türkiye ile Kırgızistan’ın en önemli ortak projesidir. Bu projeyle iki ülke arasında yapılabilecek en anlamlı alana, eğitim alanına, yatırım yapılmıştır. Yani Üniversitemizde Türk Dünyası’nın entelektüel sermayesi olan ‘insan’ yetiştirilmektedir. Üniversitemizde yetişen öğrencilerimiz Türk Dünyası ülkelerimiz arasındaki elçilerimizdir. Üniversitemizin en önemli misyonlarından biri olan Türk halklarının kardeşliğinin, dostluğunun ve birliğinin pekiştirilmesi misyonunu Üniversitemiz, aynı çatı altında yetiştirdiği öğrencileri sayesinde gerçekleştirmektedir.


Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ), dost ve kardeş Kırgızistan ile Türkiye arasında 30 Eylül 1995 yılında İzmir’de imzalanan özel bir anlaşmayla kurulmuş, 1997’de ata yurt Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamış özel statülü bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı, T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun’dur. Üniversitesinin Rektörü, Prof. Dr. Alpaslan Ceylan; Rektör Vekili, Prof. Dr. Asılbek Kulmırzayev’dir. Üniversitenin eğitim-öğretim dilleri Türkçe ve Kırgızcadır.


Türkiye’den binlerce öğrencimiz çok büyük ücretler ödeyerek yurtdışında okuyamaya çalışmaktadır halbuki hiçbir denklik sıkıntısı olmayan Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesinde (KTMÜ), eğitim-öğretim tamamen ücretsizdir.  


Üniversitede Türk Dünyası’ndan gelen gençlere bilimin, milli ve manevi değerlerin ışığında yükseköğretim verilmektedir. Üniversitemizde; İletişim, İktisadi ve İdari Bilimler, İlahiyat, Edebiyat, Fen, Mühendislik, Turizm, Güzel Sanatlar, Veterinerlik, Ziraat ve Spor Bilimleri olmak üzere 11 fakülte, 1 yüksekokul, 1 meslek yüksekokulu, 4 enstitü, 8 araştırma merkezi vardır. Öğrenciler, 41 lisans programı, 10 ön lisans programı, 25 yüksek lisans programı ve 14 doktora programı dahilinde yükseköğrenim görmektedir. Üniversitenin şu anda Kırgızistan, Türkiye, Türk Dünyası ülkeleri başta olmak üzere 13 ülkeden 6125 öğrencisi bulunmaktadır. Üniversite kuruluşundan itibaren 9576 mezun vermiştir. İleri fiziki, teknik, teknolojik altyapı ve çağdaş müfredatla yükseköğrenim gören; alanında tanınan 528 akademisyenin bilgi ve tecrübeleriyle yetişen; aktif öğrenci kulüplerinde kişisel gelişimini tamamlayan; Türkiye Türkçesi ve Kırgız Türkçesi olan öğretim dillerini çok iyi bilip bunların yanı sıra Rusça, Çince ve Batı dillerini öğrenme imkanı olan öğrenciler, nitelikli bireyler olarak mezun olup 5 kıtada, 43 ülkede Üniversitelerini başarıyla temsil etmektedirler.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi 2021’de uluslararası saygın değerlendirme kuruluşu QS (Quacquarelli Symonds) sıralamasında Doğu Avrupa ile Orta Asya’daki en iyi 451 üniversite arasında 156’ncı sırada yer almıştır. Ayrıca UI Green Metric World University Ranking’de “Dünyanın En Sürdürülebilir Üniversiteleri” arasında 578’inci sıradadır ve son dönemdeki çalışmalarla bu sıralamada çok daha yukarılara çıkmaya adaydır. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Kırgızistan’daki üniversiteler arasında mukayeseli SCI yayınları istatistiğinde 554 yayın ile birinci sıradadır.

Türkiye’den binlerce öğrencimiz çok büyük ücretler ödeyerek yurtdışında okuyamaya çalışmaktadır halbuki hiçbir denklik sıkıntısı olmayan Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesinde (KTMÜ), eğitim-öğretim tamamen ücretsizdir.  


ICT MEDIA: Hocam Rektör Danışmanlığı’nın yanısıra İletişim Fakültesi’nin de dekanısınız. Eğitim için İletişim Fakültesi’ni tercih edecek öğrenciler burada nasıl bir ortam bulacak? Kısaca açıklar mısınız?


Prof. Dr. M. Sezai TÜRK: Manas’ın yurdu Tanrı dağlarının eteğinde Ortasasyanın tam ortasında Kırgızistan’ın Başkenti Bişkekde kurulmuş olan İletişim fakültemiz, üniversitemizin mottosu olan “bir üniversiteden öte …” düşüncesiyle yoğrulmuştur. Büyük Türk yazar Cengiz Aytmatov’un ismini taşıyan kampüsümüzde yer alan KTMÜ İletişim fakültesi sadece akademik bir kurum değil, aynı zamanda Türk Dünyasının yeniden birliği ve kaynaşmasında çok önemli misyona sahip bir eğitim yuvasıdır. Öğrencilerimiz buraya geldiklerinde bir talebeden öte, kutsal bir misyonun yapı unsuru olacaklarını unutmamalıdırlar. Öğrencilerimize diyorum ki, destanlar diyarı bu ata topraklarına gelmek, öğrenci olmak sıradan bir durum değil kaderin sizin için çizmiş olduğu bir yoldur. Buraya gelmek “hani yıllar önce sevdiğiniz ama gittiğiniz köyünüze ziyaret etmek” gibidir. Yediğiniz yemekte, içtiğiniz suda, soluduğunuz havada ayrı bir tat alacak ve dede ve ninelerinizle geçirmiş olduğunuz eski günlerin güzelliğini anacaksınız. 


Fakültenizden başınızı çevirdiğinizde Tanrı dağlarının heybetini görecek, Isık (ılık) gölün sıcaklığını hissedecek ve Maral Ananın bu toprakları niçin seçtiğini anlayacaksınız. Manevi bir temizlenmenin verdiği güçle sadece Kırgızistan’ın değil Tüm ortaasyanın en iyi fakültesinde, en gelişmiş ülkelerde bile olmayan televizyon ve radyo stüdyolarında, kurgu, montaj, animasyon atölyelerinde eğitim görecek, alanında dünyaca tanınmış hocalardan ders alacak, dergi ve gezetesinde uygulama yapacak, halkla ilişkiler alanının burada bir laboratuar ortamı olduğunu ve yaptıklarınızla yeteneklerinizin farkına varacaksınız. Burada en az iki yabancı dil öğrenecek, sosyal faaliyetlerde zaman zaman tiyatro oyuncusu, zaman zaman birbirinden güzel Türk dünyası halk oyunlarına eşlik edeceksiniz. Sinema salonunda filmleri izlerken öğrenci topluluğunuzla birçok faaliyette bulunacaksınız. Atların yurdu Kırgızistan size çok şey anlatacak sizin geçmişinizden. Korkut Ata’nın Kıl Kopuz’undan Kırgız Komuzundan, Dombıradan dünyanın en uzun destanı olan Manas destanını anlayarak dinleyeceksiniz.


Kırgızistan’ın beyaz balıyla şifa bulurken Talas topraklarının ne kadar verimli olduğunu ve Talas savaşını yeniden anımsayacaksınız. Kuzeye gidecek bir saat sonra Kazakistan’a, birkaç saat sonra Özbekistan, Türkmenistan’a ve güneye indiğinizde Doğu Türkistan’a ne kadar yakın olduğunuzu anlayacaksınız.


Buraya gelmenin sadece bir gelme olmadığını, yaşamanın sadece var olmak olmadığını, ağlamanın sadece göz yaşı dökmek olmadığını ortaasyaya gelen beş Türk’ün hikayesini okurken anlayacak; gururun, mertliğin, vefanın bu topraklardan kök saldığını yaşayarak anlayacaksınız.


Bu topraklara iletişim okumak isteyen tüm öğrencilerimizi davet ediyorum. Ailelere hiç çekinmeden bize çocuklarınızı emanet edebileceğinizi rahatlıkla söylüyorum. Burası emin bir yerdir.


Hastalanmayın ama hastalansanız dahi Şehit Eren Bülbül Sağlık Merkezi ile COVID-19 Tanı Merkezi’nde personel ve öğrencisi ile Üniversitenin tüm mensuplarının sağlık ihtiyaçları giderilmektedir. Üniversitenin Sağlik Merkezinde uzman doktorlar görev yapmaktadır. Sağlık Merkezine teşhis, tedavi ve Merkezde bulunan ilaçlar için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Rektörümüz sayın Prof Dr. Alpaslan Ceylan’ın dediği gibi “benim bulunduğum üniversitede aç, açıkta öğrenci olmayacak’ anlayışla hareket eden bir üniversitede okumanın mutluluğunu yaşayacaksınız.

Öğrencilerimize diyorum ki, destanlar diyarı bu ata topraklarına gelmek, öğrenci olmak sıradan bir durum değil kaderin sizin için çizmiş olduğu bir yoldur. Buraya gelmek “hani yıllar önce sevdiğiniz ama gittiğiniz köyünüze ziyaret etmek” gibidir. Yediğiniz yemekte, içtiğiniz suda, soluduğunuz havada ayrı bir tat alacak ve dede ve ninelerinizle geçirmiş olduğunuz eski günlerin güzelliğini anacaksınız. 


ICT MEDIA: Manas Üniversitesi’nde okumak isteyen bir öğrenci ne yapması gerekiyor? Türkiye veya başka bir ülkeden bu üniversitede okumak isteyen öğrencilerin ne yapması gerekiyor? Konaklama ve yurt imkanları nelerdir?


Prof. Dr. M. Sezai TÜRK: Kırgızistan başta olmak üzere Üniversitemize büyük bir talep vardır. Devletlerimizin büyük desteğiyle fiziki, teknik ve teknolojik altyapısını çağın gereklerine uygun modern bir şekilde kurmuş olan Üniversitemiz, çağdaş eğitim müfredatıyla ve alanında tanınan öğretim elemanlarıyla yüksek nitelikli bir öğretim vermektedir. Üstelik öğrencilerimiz bu kadar kaliteli bir kurumda tamamen ücretsiz yükseköğrenim görmektedirler. Bu yönüyle üniversitemiz bölgenin saygın yükseköğretim kurumlarından biri haline gelmiştir. Üstelik akademik başarılarını da QS gibi uluslararası saygın değerlendirme kuruluşlarının sonuçlarıyla kanıtlamıştır. Bu nedenle Kırgızistan’daki en nitelikli, en çalışkan öğrenciler bizi tercih etmektedir. Yaptığımız merkezi sistem temelli Manas ÖSYM sınavımıza her sene başvuran 8 bine yakın adayımızın ancak ve ancak 1200 civarındakini kabul edebilmekteyiz.


Türkiye’den de ÖSYM sınavıyla öğrenci almaktayız. Bölgeden de adaylarımızı sınavla kabul etmekteyiz. T.C. uyruklu adaylar, Üniversitemizin ilgili fakülte ve meslek yüksekokullarına, T.C ÖSYM Başkanlığı tarafından her yıl yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonucunda, tercihlerine ve puanlarına göre yerleştirilmektedirler. Güzel sanatlar gibi özel yetenekle alınan fakültelerde özel yetenek sınavları hem Kırgızistan'da hem de Türkiye'de yapılmakta, Türkiye'deki Özel Yetenek Sınavları Anlaşmalı Üniversitelerce gerçekleştirilmektedir. Özel Yetenek Sınavlarının tarihleri ve yapılacağı yerler ÖSS Kılavuzunda ve Üniversitenin web sitesinde (www.manas.edu.kg) duyurulmaktadır. Kırgızistan Cumhuriyeti uyruklu adaylar, KTMÜ'ye Kırgızistan Devlet Sınavları (GRANT) ve KTMÜ Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (Manas-ÖSYM) yapılan sınav sonucunda yerleştirilmektedirler. KTMÜ'ye başta Türk Cumhuriyetleri ve Akraba Topluluklar olmak üzere, tüm ülkelerden Öğrenci kabul edilmektedir. Türkiye ve Kırgızistan dışından Anlaşmalı Üniversiteler ve Komisyonlar vasıtasıyla Öğrenci kabul edilmektedir. Kayıtlar, Akademık Takvimde belirlenen tarihlerde yapılmaktadır. Kayıt yaptırmak isteyen ya da ilgilenen öğrencilerimiz Akademık Takvime, Üniversitenin web sitesinden www.manas.edu.kg ulaşabilmektedir. Kayıtlar, Bişkek'te Üniversitenin Cengiz Aytmatov yerleşkesindeki Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığında yapılmaktadır. Kayıt için gerekli olan belgeler oidb.manas.edu.kg adresinde ilan edilmektedir.  Kayıt sırasında Kırgızistan’a gelemeyecek olan öğrencilerimiz noter vasıtasıyla vekil tayın ettikleri kişiler tarafından öğrencimiz adına kayıt yaptırabilir.  Kayıtlar sırasında ulaşımda yoğunluklar yaşanmaktadır özellikler kayıt tarihlerinde uçaklarda yer bulmak sorun olabilmektedir. Bu nedenle erken rezervasyon yaptırmalarında yarar vardır. Öğrencilerimiz kayıt öncesi istenen belgeleri eksiksiz hazırlamalıdır çünkü kayıt için istenen belgelerde eksiklik olması durumunda kayıt işlemi yapılmaz.


Öğrencilerimizin Üniversiteye yerleştirildiğini öğrendikten sonra öncelikli olarak yapmam gereken işlemlere baktığımızda tavsiye olarak şunları söyleyebiliriz; Öncelikli olarak zaman alan işlemleri yapmalısınız. Bu anlamda, öncelikli işlemler, Sağlık Kurulu (Heyet) Raporu almak, eğer yoksa pasaport çikartmak, uçak rezervasyonunu yaptırmak (biletini almak) ve vize başvurusunda bulunmak olmalıdır. Bu arada diğer belgelerinizi tamamlamanız gerekmektedir.


Biz öğrencilerimize ‘ailenizden biraz uzaklaşıyorsunuz belki ama, büyük Manas Ailesi’nin değerli bir ferdi oluyorsunuz’ diyoruz. Ülkemizden ata yurdumuz Kırgızistan’a gelen öğrencilerimiz farklı bir ülkeye gelmiyorlar aslında. Onlar atalarının geldikleri, köklerinin bulunduğu can Kırgızistan’ımıza geliyorlar. Kendilerini havaalanından itibaren bizler karşılıyoruz. Kapımızı, gönlümüzü onlara sonuna kadar açıyoruz. Her zaman aile sıcaklığıyla yanlarında oluyoruz. Öğrencilerimizi öğrenci evlerimizde ağırlıyor, en iyi koşullarda barınmalarını, beslenmelerini sağlıyoruz. Öğrencilerimize çeşitli burslar da veriyoruz. Ayrıca öğrencilerimiz ülkemizin öğrenci kredilerinden de faydalanabiliyorlar. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, ‘benim bulunduğum üniversitede aç, açıkta öğrenci olmayacak’ anlayışı ile hareket etmekte yani üniversitemizde aç ve açıkta öğrenci bırakılmamaktadır.


Niçin KTMÜ dersek; öğrencimiz öncelikle çok nitelikli bir yükseköğrenim görmüş oluyor. Dünyadaki çetin rekabete göğüs gerebilecek nitelikleri donanmış olarak mezun oluyor. En az dört dil bilerek, öğrenci kulüplerinde kişisel gelişimini tamamlamış olarak okulunu bitiriyor. Uluslararası nitelikteki üniversitemizde çok geniş bir sosyal çevre edinmiş oluyor. Bunu hem sosyal yaşantısında hem de iş hayatında kullanabiliyor.

Kırgızistan başta olmak üzere Üniversitemize büyük bir talep vardır. Devletlerimizin büyük desteğiyle fiziki, teknik ve teknolojik altyapısını çağın gereklerine uygun modern bir şekilde kurmuş olan Üniversitemiz, çağdaş eğitim müfredatıyla ve alanında tanınan öğretim elemanlarıyla yüksek nitelikli bir öğretim vermektedir. Üstelik öğrencilerimiz bu kadar kaliteli bir kurumda tamamen ücretsiz yükseköğrenim görmektedirler.


ICT MEDIA: Manas Üniversitesi koordinatörlüğünde hayata geçirilen Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Projesi hakkında bilgi verir misiniz? Projeye kimler katılıyor. Söz konusu proje ile ulaşılmak istenen hedef nedir? 


Prof. Dr. M. Sezai TÜRK: Türk Dünyasında ortak paydada hareket edebilme kabiliyetinin gelişmesine katkı sağlamak için “Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı” ismiyle Mayıs 2021 yılında üniversite rektörlerinin katılımlarıyla Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Projesi İş Birliği Protokolü İmza Töreni gerçekleştirilmiş, proje kapsamında 9 ülkeden 67 üniversite, proje işbirliği protokolünü imzalamıştı. Bu kapsamda 15 Ekim 2021 yılında ilk ders zili çalındı. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi medya merkezi MEDIAMANAS stüdyolarından yayınlanan açılış derslerini Rektör Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ile Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek Kulmırzayev verdi. T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Açılış Dersine, gönderdiği mesajla katıldı. Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı dersleri 16 hafta boyunca her pazartesi Kırgızistan saati ile 13.30’da Kırgızıstan Türkiye Manas Üniversitesi MEDIAMANAS’ın YouTube kanalından izlenebilmektedir. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi tarafından yürütülmekte olan Türk Dünyası Vatandaşlığı Dersleri ve Söyleşileri projesinin birinci dönemi 18 Ocak 2022 tarihinde sona erdi.


Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Projesi ile Türk Dünyası’nda her alanda, ortak paydada hareket edebilme kabiliyetinin geliştirilmesi, Türk Dünyası vatandaşlığı bilincinin oluşturulması amaçlanmakta. Proje kapsamında Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı derslerini alacak olan gençler Türk Dünyası bilim insanlarıyla ve kanaat önderleriyle buluşarak onların engin bilgilerinden ve tecrübelerinden faydalanmakta, Türk Dünyası’nın sorunlarına ilişkin tespitlerde bulunmakta, bunlara çözüm önerileri getirecek projeler üretecek, Farabi gibi ‘bilim kamplarına’ katılabilmektedir.


Projenin genel amacı farklı coğrafyalarda yaşayan, benzer olduğu kadar farklı tarih ve kültürel değerlere sahip olan gençlerin ortak hareket edebilme kapasitelerinin gelişimine katkı sağlamak için “Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı” bilincini geliştirmektir. Bu amacı gerçekleştirebilmek için üniversitelerde seçmeli ders olarak okutulmak üzere “Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı” isimli bir ders programı geliştirilmesi, bu programın belirlenen üniversitelerde uygulanması ve programın etkililiğinin değerlendirilmesi planlanmış ve uygulamaya konulmuştur.


Projenin özel hedefleri ise, gençlerin Türk Dünyası hakkında bilişsel ve duyuşsal farkındalıklarını geliştirmek, bilişsel haritalarını değiştirmek, varsa önyargılarını değiştirmek; aynı soydan gelen gençlerin aynılıkları, benzerliklerinin farkına varmalarını sağlamak; temel becerilerini geliştirmek, onlara kültüre ait ortak ve temel değerleri kazandırmaktır. İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, Fikirde ve İşte Birlik” düsturuna uygun olarak “Eğitimde Birlik” olması gerektiği tezine sahip bu projenin nihai amacı, toprak anlamında bütünleşme olmasına gereksinim olmadan tüm Türk milletlerinin ortak paydada hareket etme kapasitelerinin gelişimine katkı sunmaktır.

Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Projesi ile Türk Dünyası’nda her alanda, ortak paydada hareket edebilme kabiliyetinin geliştirilmesi, Türk Dünyası vatandaşlığı bilincinin oluşturulması amaçlanmakta. Proje kapsamında Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı derslerini alacak olan gençler Türk Dünyası bilim insanlarıyla ve kanaat önderleriyle buluşarak onların engin bilgilerinden ve tecrübelerinden faydalanmakta, Türk Dünyası’nın sorunlarına ilişkin tespitlerde bulunmakta, bunlara çözüm önerileri getirecek projeler üretecek, Farabi gibi ‘bilim kamplarına’ katılabilmektedir.


ICT MEDIA: Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Projesi kapsamında üniversiteler tarafından ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde Türk Dünyası Vatandaşlığı dersi, çevrimiçi seçmeli ders olarak öğrencilere okutuluyor. Dersin yetkinlikleri nelerdir? Bu dersi alan öğrenciler ne tür kazanımlar elde ediyor?


Prof. Dr. M. Sezai TÜRK: Ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim gören tüm üniversite öğrencileri bu projeye katılabilir ancak öğrencilerin online başvuru yapmaları ve onaylanmaları gerekmektedir. Amasya Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Türkiye-Kırgızistan Manas Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler resmî statüde öğrenci; diğer üniversitelerde öğrenim gören öğrenciler de misafir (özel) öğrenci statüsünde olacaklardır. 2021 yılında başlayan projenin 16 haftalık ilk online dönem başvurusu 23 Eylül-01 Ekim 2021deydi. Dersler koordinatör üniversite olan Türkiye Kırgzistan Manas Üniversitesi uzaktan öğretim sistemi üzerinden gerçekleştirilmekte, derslerle ilgili kayıtlar ve sunumlar Moodle sistemi üzerinden de kayıt altına alınmaktadır.


Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi tarafından koordine edilen Proje, 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Döneminde Türkiye’nin Amasya Üniversitesi akademisyenleri tarafından verilecek derslerle devam edecek. Projeyle Türk Dünyası vatandaşlığı bilincinin oluşturulması, Türk Dünyası vatandaşları olarak her yerde ve her alanda ortak paydada hareket etme kabiliyetinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Derslere devam, TKM üniversitenin yönetmeliklerine göredir. Öğrencilerin belirli bir devam zorunluluğu bulunmaktadır. Derse devam etmeyen öğrencilerin ölçme-değerlendirme sonuçları olumsuz olarak belirtilecek ve ders sonunda planlanan ödüllerden yararlanamayacaklardır. Diğer üniversitelerden misafir (özel) öğrenci olarak kayıt olan öğrencilerin de bu derslere katılımları zorunludur. Dersler modüler bir yapıya sahip olduğu için temalar farklı uzmanlar tarafından verilecektir. Ders kapsamında temalar, alanında uzman akademisyenler dışında, Türk Dünyası’ndaki önemli şahsiyetler tarafından da verilmektedir. Ölçme-değerlendirme süreci sonucunda Amasya Üniversitesi ve Türkiye-Kırgızistan Manas Üniversitesi öğrencilerinin harf notları ilan edilecektir. Bu notlar ilgili koordinatörlere bildirilecek ve öğrencilerin transkriptlerine işlenmesi sağlanmış olacaktır. Misafir öğrencilerin ise notları proje notları ile birlikte ödüllendirme sisteminde kullanılacaktır. Öğrencilerin projeleri koordinatör üniversite tarafından “Proje Fuarı”nda sergilenecektir.


Dönem sonunda, öğrenme süreçleri sonucunda Bilim Kurulu tarafından belirlenen öğrenci/öğrencilere sürpriz Türk Dünyası Gezisi hediye edilecektir. Bilim Kurulu tarafından belirlenen başarılı öğrenciler daha sonra belirlenecek bir Türk Dünyası şehrinde bilim kampına alınacaklardır. Derse katılım sağlayanlara “Türk Dünyası Dijital Vatandaş Eğitim Sertifikası” takdim edilecektir. Ayrıca, Proje sonunda Türk Dünyası Öğrenci Pasaportu (TURKPASS), eğitim programı, rapor, kısa filmler ve bilimsel çalışmaların elde edilmesi planlanmaktadır. Yaygınlaştırma faaliyetlerinde tanıtım, sosyal medya paylaşımları, e-bülten, basın bülteni, paydaşlarla toplantı, içerik üretimi ve paylaşımı, dijital kimlik ve proje fuarları planlanmaktadır.


Ortaasyanın en büyük ve kapsamlı Fakültesi olan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi İletişim Fakültesinde şuan, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan, Rusya, Tacikistan ve Türkiyeden öğrenciler olmak üzere toplam 566 öğrencimiz bulunmaktadır. Öğrencilerimiz ulusal ve uluslararası alanda heryıl çok sayıda ödül almaktadır. Öğrencilerimizin başarısında en büyük pay sahibi hocalarımızda her alandan ödüller kazanmaktadır.


ICT MEDIA: Türk dünyasında ortak bir dil oluşturulması için iletişimin rolü önemli. Bu noktada ise üniversitelerin iletişim fakültelerine büyük bir görev düşüyor. Manas Üniversitesi İletişim Fakültesi hakkında bilgi verir misiniz? Ne zaman açıldı? Fakültede hangi bölümler yer alıyor? Teknik ve teknolojik imkanları nelerdir? Türk dünyası ortak bir dil oluşturulması için ne tür çalışmalar yapıyor?


Prof. Dr. M. Sezai TÜRK: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi İletişim Fakültesi, 1999-2000 eğitim öğretim yılında üniversitenin Bişkek merkez binasında eğitim-öğretime başlamış ve fakülte binasının tamamlanmasıyla 2004 yılından itibaren Cengiz Aytmatov Yerleşkesi'nde eğitim vermeye devam etmektedir. Fakültemizde Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Radyo, Televizyon ve Sinema olmak üzere üç bölümü bulunmaktadır. Ayrıca, fakültemizin yüksek lisan ve doktora alanında “İletişim Bilimleri” programları da bulunmaktadır.


Fakültemizde Kırgızistan, Türkiye, diğer Türk Cumhuriyetleri/Topluluklarından ve komşu ülkelerden gelen öğrencilere, zengin bir akademik ortam içinde, iletişim konusunda çok kültürlü bir öğrenme deneyimi kazandırılması ve bu deneyim ve birikimlerin dünyaya, özellikle kendi toplumlarına katkı sağlayacak sorumluluk anlayışına ve faaliyetlere dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Bu doğrultuda, milli ve evrensel değerleri benimsemiş, iletişim mesleğini teorik ve uygulamalı yönleriyle kavrayan; bölgesel, ulusal ve küresel gelişmeleri doğru okuyabilen, yaratıcılığını ürüne dönüştürebilen, ulusal ve uluslararası düzeyde toplumsal ve mesleki yaşama hazırlanmış bireylerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Bu hedef ve amaçlar doğrultusunda faaliyetlerini yürüten fakültede; Kırgızistan, Türkiye, Rusya, Kazakistan, Çin, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Ukrayna, Tuva, Hakasya, Altay gibi birçok ülke ve topluluklardan gelen öğrencilere “iletişim bilimleri” alanında Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi verilmektedir. Toplumun ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iletişim uzmanları yetiştirmede önemli bir görev üstlenen fakültemizde; son teknolojiye sahip TV stüdyosu, mobil film çekme araç ve gereçleri; bölümlere ait fotoğraf, animasyon, grafik ve kurgu atölyeleri mevcuttur.


Ortaasyanın en büyük ve kapsamlı Fakültesi olan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi İletişim Fakültesinde şuan, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan, Rusya, Tacikistan ve Türkiyeden öğrenciler olmak üzere toplam 566 öğrencimiz bulunmaktadır. Öğrencilerimiz ulusal ve uluslararası alanda heryıl çok sayıda ödül almaktadır. Öğrencilerimizin başarısında en büyük pay sahibi hocalarımızda her alandan ödüller kazanmaktadır. Fakültemizin her bölümü ödüller ve başarılar konusunda kendileriyle yarışmaktadırlar. Öğretim elemanlarımızdan Şambala'nın yönetmeni öğretim görevlisi Artykpai Suyundukov; Moskova’dan, İran'dan, Kortut Ata Film Festivalinden ödüller aldı. Ayrıca; Oskara da aday gösterilen “Şambala” filmi Los Angeles’ta düzenlenen Dünya Asya Filmleri Festivali'nde ‘Seyirci Ödülü'nü kazandı. Sadece Artıkpay hocamız fakültemize 2021 yılı itibariyle 19 uluslararası ödül getirdi.


Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi İletişim Fakültesi, ileri yayıncılık teknolojisi ile donatılan radyo ve televizyon stüdyolarına sahiptir. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nin televizyon kanalı olan Manas Televizyonu, Kırgızistan'da kablo platformlarda ve GSM operatörlerinin uygulamalarında yayın yapmaktadır.


Orta Asya’nın ilk ve yayındaki tek üniversite radyosu Manas Radyosu'nun yayınları 1999 yılında internet üzerinden başlamış ve 2000 yılında da Bişkek ve çevresine karasal olarak devam etmiştir. 2014 yılında ise Kırgızistan genelinde yayına başlanmıştır. Üniversite gençliğinin radyosu olarak konumlanan Manas Radyosu'nun yayınlarına gençlerin enerjisi ve yaratıcılığı yansımaktadır. Manas Radyosu'nda Manas ve diğer üniversitelerin gençlerinin yanı sıra alanlarında tanınan akademisyenler, aydınlar, sanatçılar, iş adamları ve toplumun neredeyse her kesiminden isim sahibi ve dinleyicilerle paylaşacak sözü olan kişiler gönüllü olarak program yapmaktadırlar.


Manas Radyosu, Türkiye’de gerçekleştirilen müzik festivalleri, fuarlar, forumlar ve diğer pek çok etkinliğe Kırgızistanlı sanatçıların katılması işini organize ederek, Kırgız müzik dünyasına Türk Müziği, Türk müzik dünyasına da Kırgız Müziği kültürünü tanıtarak, Kırgızistan’da saygın kültür-sanat etkinlikleri düzenleyerek ya da başka kurum/kuruluşlar tarafından düzenlenenleri destekleyerek Türkiye ile Kırgızistan arasında bir kültür köprüsü olarak tanınmıştır.


Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi’nin son yıllardaki hızlı gelişmesine paralel olarak 2012’de Orta Asya’nın en gelişmiş televizyon stüdyosu da kurulmuştur. Bu stüdyo ile Kırgızistan’a ileri yayıncılık teknolojisi transferi yapılmıştır. Kırgızistan’ın ve Orta Asya’nın en modern donanımına sahip Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin Televizyon Stüdyosu, profesyonel yayıncılara kaliteli yapımlar üretebilme, öğrencilere de gerçek bir stüdyo ortamında geleceğin yayıncıları olarak yetişebilme imkânı sunmaktadır.


Fakültemizin https://www.instagram.com/communication_ktmu/ instagram sayfası ile öğrencilerimiz her konuda bilgilendirilirken, MEDIAMANAS'ın içerik ürettiği sosyal medya kanalları mediamanaskg, manasuniv ve studentmanas Facebook, Instagram, YouTube, Twitter ve TikTok hesapları ve bu altyapının da desteğiyle, öğrencilerin ulusal ve uluslararası film festivallerine,  üniversitelerarası yarışmalara, bilimsel toplantılara ve projelere katılmaları teşvik edilmekte, Türkiye, Kırgızistan ve diğer ülkelerde staj yapmalarına olanak sağlanmakta, burs ve yurt imkânları sunulmaktadır.


Fakülte, 2021-2022 eğitim ve öğretim döneminde de güçlü akademik kadrosu ve mevcut gelişmiş teknolojik alt yapısıyla, başta Kırgızistan ve Türkiye olmak üzere diğer Türk topluluklarının birbirlerini daha iyi tanımalarına, kültürel bağlarını güçlendirmelerine yönelik projeler geliştirerek daha verimli ve etkin bir eğitim öğretim faaliyeti yürütme amacı ve gayreti taşımaktadır.




Not: Bu Röportaj ICT MEDIA Dergisi'nin Ağustos 2019 sayısında yayınlanmıştır. Makalenin PDF versiyonuna https://www.sezaiturk.com sitesinin"Röportajlar"  sayfasından ulaşabilir, linkten indirebilirsiniz....  


Comentarios


bottom of page